Współpracowaliśmy z Instytutem Upowszechniania Nowych Technologii i Rozwiązań w ramach projektu “Poznajemy żywność wysokiej jakości” współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
W ramach projektu 2 interdyscyplinarne zespoły pracowały przez 2 dni w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie nad wypracowaniem pomysłów na innowacyjne narzędzia edukacyjne w zakresie zdrowej i regionalnej żywności skierowane do dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
![](https://dtwszkole.pl/wp-content/uploads/2022/12/warsztaty-design-thinking-iuntir-olsztyn-maj-2017-design-thinking-w-szkole-ewa-tomczak-12.jpg)
Założone cele warsztatów:
- wspólne wypracowanie pomysłów na narzędzia edukacyjne dotyczące podniesienia wiedzy z zakresu żywności tradycyjnej, regionalnej, wysokiej jakości wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym przy wykorzystaniu podejścia design thinking
- przygotowanie prototypów wybranych pomysłów
- wstępne przetestowanie nowych rozwiązań w ramach przygotowania do wdrożenia
![](https://dtwszkole.pl/wp-content/uploads/2022/12/warsztaty-design-thinking-iuntir-olsztyn-maj-2017-design-thinking-w-szkole-ewa-tomczak-23.jpg)
Dzięki zaangażowaniu i intensywnej pracy uczestników podczas 2-dniowych warsztatów wygenerowanych zostało ponad 100 pomysłów, z których 6 przeszło do pierwszej fazy prototypowania. Finalnie, na bazie zebranych informacji zwrotnych od odbiorców, w tym przedszkolaków, uczestnicy opracowali 2 koncepcje rozwiązań wraz z ogólnym planem wdrożenia.
![](https://dtwszkole.pl/wp-content/uploads/2022/12/warsztaty-design-thinking-iuntir-olsztyn-maj-2017-design-thinking-w-szkole-ewa-tomczak-34.jpg)
Projekt oraz warsztaty został przedstawiony podczas konferencji Forum Edukacji Dorosłych 2017 w Warszawie organizowanej przez EPALE Polska – elektroniczną platformę na rzecz uczenia się dorosłych.
![](https://dtwszkole.pl/wp-content/uploads/2022/12/00-iuntir-olsztyn-na-forum-dorosłych-design-thinking-w-szkole-800px.jpg)